info@tunixco.com 021-28427239
ورود و عضویت
0

سبد خرید شما خالی است

×

کامل ترین معرفی استرس بار برای راننده های ایرانی – آشنایی با میله تعادل

تیونیکس
۰۴ خرداد ۱۴۰۰
7 دقیقه زمان برای مطالعه

استرس بار یا Strut Bar یک میله فلزی است که هندلینگ ماشین را بهتر می‌کند. این قطعه بالای موتور نصب شده و برجک‌های کمک فنر را به هم متصل می‌کند.
اگر لاستیک‌های جلو را تا داخل کاپوت دنبال کنید، دو برآمدگی مشاهده خواهید کرد. این دو برجستگی برجک‌های کمک فنر یا Strut Tower نام دارند. میله تعادل از چپ و راست روی این برآمدگی‌ها نصب می‌شود تا در پیچ‌ها تعادل ایجاد کند.

تصویر بالا جایگاه استرس بار روی موتور را نشان می‌دهد.

 

 

مطالبی که در این صفحه می‌خوانید

🔹 عملکرد استرس بار به زبان ساده

🔹 دلیل نام گذاری استرس بار در فارسی

🔹 تاریخچه و دلایل اختراع میله تعادل

🔹 نواسانات قیمت استرس بار در ایران از سال 94 تا 1400

🔹 مزایای نصب Strut Bar روی خودرو

🔹 مقایسه استرس بار عقب و جلو

🔹 نکاتی که باید درباره نصب استرس بار بدانید

🔹 باورهای غلط درباره میله تعادل (Strut Bar Myths)

 

عملکرد استرس بار به زبان ساده

میله تعادل شاسی ماشین را محکم می‌کند. یعنی با قرارگرفتن روی موتور، خمیدگی سیستم تعلیق هنگام پیچ‌ها را کاهش می‌دهد.
در حالت عادی، خودروهای ایرانی Body-Roll بالایی دارند. «بادی رول» باعث می‌شود در مانورهای شدید، بدنۀ ماشین به سمت مخالف لیز بخورد. به تصویر زیر توجه کنید.

نمایش تاثیر استرس بار روی بادی رول یا لغزش بدنه.

میله تعادل کمک می‌کند اتومبیل شما در پیچ‌های تند، کمترین لغزش بدنه را تجربه کند.
این قطعه دو قطبِ شاسی مک‌فرسون را به هم می‌چسباند. بنابراین، نیرویی که در پیچ‌ها به شاسی وارد می‌شود، بین دو سوی ماشین تقسیم خواهد شد.
در نتیجه، خودروهایی که دارای استرس بار هستند، قدرت مانور بالاتری دارند. همچنین، دچار بیش‌فرمانی و کم‌فرمانی نیز نمی‌شوند.

دلیل نام گذاری استرس بار در فارسی

برجک‌های کمک فنرِ جلو با نامِ «نقاط استرس» شناخته می‌شوند؛ چون فشار حاصل از دور زدن، مستقیما به این قسمت وارد می‌شود. دلیل نامگذاریِ «استرس بار» در فارسی همین است.
این میله (Bar) روی نقاطِ استرس قرار گرفته و انرژی‌های وارده را تقسیم می‌کند.
اما راننده‌ها و فروشنده‌های ایرانی اسامی دیگری هم برای Stress Bar در نظر گرفته‌اند. فهرست زیر دلیل همۀ این نامگذاری‌ها را به شما توضیح می‌دهد.

استرات بار:

این عبارت در واقع درست‌ترین اسم برای استرس بار است. برجک‌های کمک فنر در انگلیسی Strut نام دارند. بنابراین، استرات بار یعنی میله‌ای که به Strut وصل می‌شود.

میله تعادل:

از آنجایی که این قطعه هندلینگ ماشین را بهتر می‌کند، در ایران با نام میله تعادل هم شناخته می‌شود. (این اسم اشاره به کاهش بادی‌رول بعد از نصبش هم دارد).

میله موج‌گیر:

اینکه به استرس بار بگوییم «میله موج‌گیر» غلط است. این دو قطعه کاملا با هم متفاوت هستند – و اختلاف‌شان در ادامه شرح داده شده. اما متاسفانه بعضی از فروشندگان به اشتباه از این عبارت برای اشاره به Strut Bar استفاده می‌کنند.

اسامی انگلیسی:

جدول زیر اصطلاحات انگلیسی که برای استرس بار به کار می‌رود را نشان می‌دهد.

نام انگلیسی ترجمه/توضیح
Strut Bar میله‌ای که به برجک کمک فنر وصل می‌شود.
Strut Tower Brace نگهدارندۀ استرات.
STB مخفف «استرات بار برِیس»
Strut Bar نگهدارنده برجک

تاریخچه و دلایل اختراع میله تعادل

تاریخچه دقیقی از زمان تولید اولین استرات بار در دسترس نیست. اما می‌دانیم که این قطعه برای تقویت شاسی‌های مک‌فرسون اختراع شد. سیستم تعلیق McPherson در قسمت بالای کاپوت ضعیف است و فرمان‌پذیری ماشین‌ها را کاهش می‌دهد.
متخصصین با اختراع استرس بار تلاش کردند این نقطه ضعف را پوشش بدهند. البته این روزها سیستم تعلیق مک‌فرسون تقریبا از رده خارج شده. اما در ایران، همچنان شاهد استفاده از آن به عنوان شاسی اکثر تولیدات داخلی هستیم.

ورود Strut Bar به ایران

یکی از اولین ماشین‌های ایرانی که استرس بار داشت، «پیکان» بود. اگر به موتورش دقت کرده باشید، حتما یک میله کمانی شکل را مشاهده کرده‌اید – که ضلع چپ و راست بدنه رو به هم چسبانده.

تصویری از استرس بار پیکان در ایران.

میله تعادل پیکان فابریک بود و از ابتدا روی کمک فنرها وجود داشت. اما استرات‌های فعلی در بازار، باید به شکل جداگانه نصب شوند. البته نیازی به جوشکاری ندارند و با چند پیچ به سادگی چفت می‌شوند.
در حال حاضر استرات‌های نورا به عنوان محبوب‌ترین قطعات تیونینگ شناخته می‌شوند. این شرکت از بیست سال پیش فعالیت خود را در این حوزه شروع کرد؛ و در حال حاضر برای همه خودروهای محبوب داخلی، میله تعادل فابریک تولید می‌کند.

نواسانات قیمت استرس بار در ایران از سال 94 تا 1400

میانگین قیمت استرس بار در سال 1399 تا اویل 1400، 350 الی 500 هزار تومان بود.
در سال‌ 1394 که این قطعه تازه در ایران محبوب شده بود، میانگین قیمتش 150 هزار تومان بود. یعنی در شش سال گذشته، قیمت میله تعادل در ایران 133% افزایش یافته.

البته برندهایی مثل «نورا» در سال‌های اخیر سعی در تنظیم بازار داشته‌اند. به همین دلیل، محصولات این شرکت همگی در کف رده قیمتی قرار دارند. اما پیش بینی می‌شود که قیمت STB های داخلی در سال 1400 بین 5 الی 10 درصد افزایش داشته باشد.

نمودار نشان دهنده قیمت استرس بار در سال های 1399 تا 1400.

مزایای نصب Strut Bar روی خودرو

میله تعادل «هندلینگ» ماشین را بهتر می‌کند. بعد از نصب این قطعه، اتومبیل‌تان فرمان‌پذیرتر می‌شود. اما تاثیرات تخصصی‌اش را می‌توان به سه بخش زیر تقسیم کرد:

کاهش بادی رول (Body-Roll)

مهم‌ترین تاثیر Stress Bar کم کردنِ لغزش اتاق است. بعد از نصب این قطعه، بدنۀ ماشین‌تان استحکام بیشتری پیدا کرده و در پیچ‌ها به سمت مخالف خم نمی‌شود.
این میله، دو سوی کاپوت را به هم متصل نگه می‌دارد. به این ترتیب، فشارِ وارد شده در پیچ‌های تند، بین هر دو قطب شاسی تقسیم می‌شود.
در حالت معمولی، وزن اتومبیل شما در پیچ‌ها روی تایرِ بیرونی جمع‌ می‌شود. اما با داشتنِ استرات بار، وزن خودرو به شکل مساوی به لاستیک‌ها منتقل شده و چسبندگی‌ افزایش می‌یابد.

ایجاد کمبر منفی

یکی دیگر از فواید نصب میله تعادل روی ماشین‌های ایرانی، ایجاد کمبر منفی (Negative Camber) است. کمبر به زاویۀ لاستیک‌های جلو گفته می‌شود. اگر این زاویه رو به بیرون باشد، «منفی» و اگر رو به داخل باشد، «مثبت» است.
کمبر منفی یکی از ویژگی‌های ضروری برای فرمان‌پذیری بیشتر است. به همین دلیل، همه خودورهای مسابقه‌ای (به خصوص ماشین‌های فرمول یک) لاستیک‌های رو به بیرون دارند. به تصویر زیر توجه کنید.

نمایش تاثیر استرس بار و کمبر منفی در ماشین های مسابقه ای.

استرس بار استاندارد برای خودروی شما کمبر منفی ایجاد می‌کند. به همین دلیل، بعد از نصبش، متوجه واکنشِ بهترِ فرمان می‌شوید.
البته Negative Camber نباید بیش از حد باشد – وگرنه به شاسی صدمه می‌زند. کارشناسان خودرو توصیه می‌کنند زاویه چرخ‌های جلو بیشتر از «منفی چهار درجه» نشود.
جدول زیر زاویای مناسب برای Camber را نشان می‌دهد.

لاستیک زاویه کمبر منفی استاندارد
جلو -3 الی -4 درجه
عقب حداکثر -1 درجه

کاهش فرسایش و خرابی سیستم تعلیق

استرس بار ثبات شاسی را افزایش می‌دهد. بنابراین، سیستم تعلیق شما کمتر منعطف می‌شود. به همین دلیل، فرسایش و خرابی‌هایش هم به حداقل خواهد رسید.
اگر دو ماشین مشابه را در نظر بگیرید و فقط روی یکی از آن‌ها میله تعادل نصب کنید، خودرویی که فاقد این قطعه است، زودتر دچار مشکلات شاسی می‌شود. دلیلش هم استحکام کمتر و خم شدن‌های پیاپی جلوبندی در پیچ‌هاست.
تقریبا همه ماشین‌های ایرانی – از پراید گرفته تا سمند، 206، 405 و… – شاسی مک‌فرسون‌ دارند. همین نکته باعث می‌شود تعمیر سیستم تعلیق جزو بیشترین مخارج راننده‌ها باشد.
اما نصب میله استرات لغزش‌های شاسی را به حداقل رسانده و در نتیجه عمرش را بیشتر می‌کند. در واقع، خودروهایی که این قطعه را ندارند مخارج سالانه بیشتری برای تعمیر جلوبندی دارند.

مقایسه استرس بار عقب و جلو

استرات بار عقب یا Rear Strut Bar عملکرد یکسانی با میله تعادل جلو دارد. حتی از نظر ظاهری هم کاملا مشابه است. اما برخلاف میله‌های جلو، داخل صندوق عقب نصب می‌شود.

تصویری از صندوق عقب یک خودرو با استرس بار عقب.

یکی از ایرادات مهم استرس بار عقب، جاگیر بودنش است. نصب این قطعه معمولا بخشی از فضای صندوق عقب را اشکال می‌کند. اما اگر Handling اولویت‌تان باشد، این مسئله قابل چشم‌پوشی است.

تفاوت میله تعادل و میله موج گیر

میله موج گیر در انگلیسی با نام‌های Sway Bar و Anti-Roll Bar هم شناخته می‌شود. این قطعه در قسمت زیرین شاسی نصب شده و وظیفه‌اش تراز کردنِ سیستم تعلیق در حالت‌های مختلف است.
مثلا اگر سمت چپ ماشین شما روی یک برآمدگی برود، میله موج گیر سمت راست را هم به همان اندازه بالا می‌آورد.
اما میله تعادل یا استرس بار داخل کاپوت نصب شده و وظیفه‌اش انتقال فشارِ پیچ‌ها به دو سوی برجک‌های کمک فنر است.
این دو قطعه از نظر ظاهری هم با یکدیگر فرق دارند. میله موج‌گیر ساختاری منحنی دارد؛ اما استرات بار معمولا بدنه‌ای صاف و یکدست دارد.

تصویر گویای تقاوت میله موج گیر و استرس بار.

نکاتی که باید درباره نصب استرس بار بدانید

📌 نصب میله تعادل نیازی به ایجاد تغییر در بدنه و شاسی ندارد.

📌 این قطعه به ماشین‌تان جوش نمی‌خورد؛ با پیچ بسته می‌شود.

📌 هر وقت بخواهید، می‌توانید جدایش کنید.

📌 فرآیند نصب استرات بار جلو کمتر از 15 دقیقه زمان می‌برد.

در حال حاضر، میانگین هزینه نصب استرس بار در تعمیرگاه‌های تهران 50 تا 100 هزار تومان است.

اما اگر ابزارهای لازم را داشته باشید، نیازی به پرداخت این مبلغ نیست؛ خودتان می‌توانید نصبش کنید. برای این که با مراحل نصب آشنا شوید، ویدیوی زیر را مشاهده کنید.

 

مواردی که باید برای خرید بهترین میله تعادل در نظر بگیرید

🔸 انواع استرس بار

میله‌تعادل در بازار کشور انواع مختلفی دارد. معروف‌ترین نوع «سوپر اسپرت» است که طرفداران بیشتری میان ماشین‌بازها دارد. «آبکاری رنگی» و «ساده» هم از دیگر انواع استرس بار هستند که در ایران به فروش می‌رسند.
هر کدام از این محصولات ویژگی‌های خاص خود را دارد که روی خرید شما تاثیر می‌گذارند. مثلا «Super-Sport» پروفیل میانی یا بدنۀ زخیم‌تری دارد و برای مسیرهای پر تنش مناسب‌تر است.
میله‌های آبکاری رنگی از آلومینیوم آنُدایز شده ساخته شده‌‌ و به هیچ وجه رنگ خود را از دست نمی‌دهند. در برابر خوردگی و آلاینده‌های شیمیایی و روغنی هم مقاوم بالایی دارند.
استرات‌های ساده از آلومینیوم ساخته شده‌اند و دو پایه از جنس ورق روغنی فولادی دارند که پوشش رنگی الکترواستاتیک‌شان جلوی خردگی و زنگ‌زدگی را می‌گیرد.
در مقاله «راهنمای خرید استرس بار» همه چیز را درباره انواع استرس بار شرح داده‌ایم. برای اطلاعات بیشتر حتما این پست را مطالعه کنید.

🔸 جنس مناسب

متریال‌های متنوعی برای ساخت استرس بار به کار می‌رود که آلومینیوم مهمترین‌شان است. استیل زد زنگ، فیبر کربن و آلیاژهای Aluminum از دیگر ماده‌های محبوب در تولید این محصول‌اند که هر کدام کارایی‌های خاص خود را دارد.
در ایران، بیشتر میله‌های تعادل از جنس آلومینیوم هستند. این ماده از استیل سبک‌تر است و خاصیت غیرمغناطیسی دارد – که جلوی انتقال ناخواستۀ الکتریسیته و هوازدگی را می‌گیرد.
کارشناسان تیونیکس در مقاله‌ای مجزا، همه چیز را درباره جنس استرس بار توضیح داده‌اند. قبل از خرید، حتما این مقاله را مطالعه کنید.

🔸 معایب کالاهای غیراستاندارد

یکی از معایب استرس بار غیراصل ناهمخوانی با شاسی است. این امر راننده‌ها را مجبور به تغییر دادن یا دستکاری شاسی می‌کند چون در غیر این صورت، میلۀ مورد نظر روی برجک‌ها قرار نمی‌گیرد.
زمانی که اندازه میل استرات با سیستم تعلیق شما هماهنگ نباشد، روی زاویه کمبر و جلوبندی‌ ماشین‌تان تاثیرات مخربی می‌گذارد. حتی در برخی موارد، رانندگان از سر و صدای غیر عادی و تکان‌های شدید کابین بعد از نصب استرس بار غیراستاندارد شکایت کرده‌اند.
یکی دیگر از ایرادات Strut Bar های بی‌کیفیت، شکنندگی بالایشان است. این مسئله باعث می‌شود که در دست‌اندازهای کوچک و معمولی هم شکسته و باعث مخارج اضافی شوند.
البته عملکرد ضعیف را هم باید جزو معایب استرس بار غیراصل دانست. محصولاتی که با مهندسی دقیق تولید نشده باشند، تاثیر خاصی روی هندلینگ خودرو ندارند و در اغلب موارد، موجب خشکی و سفتی فرمان هم می‌شوند.

باورهای غلط درباره میله تعادل (Strut Bar Myths)

مدت زیادی نیست که Stress Bar وارد بازار کشورمان شده. در این زمان، عده‌ای از فروشنده‌ها جهت افزایش سود و فروش خود، توضیحات غلطی به خریداران ارائه کرده و از کمبود اطلاعات‌شان سوء استفاده کرده‌اند.
در ادامه، چهار مورد از دروغ‌هایی که درباره عملکرد استرس بار به شما گفته شده را شرح داده‌ایم.

استرات بار اسپرت باید بِشکند

یکی از ویژگی‌های مهم استرس بار «انعطاف پذیری» است. یعنی این قطعه باید در برابر فشارهای کششی در پیچ‌ها تند منعطف شده و نیرو را بین دو قطبِ شاسی تقسیم کند. اما برخی فروشنده‌های داخلی برای پنهان کردنِ ایرادِ محصولات‌شان، شایعه کرده‌اند که میله تعادل‌های خوب باید در برابر ضربه‌های وارد شده بشکند.
اگر قرار باشد این قطعه به سادگی بشکند، چه توجیه‌ای برای نصب دارد؟ چرا راننده‌ها باید میله‌ای را روی موتور قرار دهند که هر لحظه احتمال شکستن و آسیب رساندن به اجزای داخلی را دارد؟
حقیقتِ ماجرا این است که بعضی از Strut Bar های داخلی به خاطر کیفیت پایینِ جنس و مهندسیِ ضعیف‌شان، انعطاف‌پذیری کافی برای نیروهای کششی را ندارند. به همین خاطر با ایجاد شایعه‌هایی درباره شکنندگیِ این قطعه، سعی کرده‌اند ایراد کارشان را مخفی کنند.

اگر مفید بود، کارخانه‌های ماشین‌سازی نصبش می‌کردند

یک باور غلط دربارۀ استرس بار این است که «اگر چیز خوبی بود، شرکت‌های ماشین‌سازی ازش استفاده می‌کردند». کسانی که این حرف را می‌زنند معتقدند استرس‌بار یک قطعه بی‌فایده است چون هیچ کارخانۀ خودروسازی‌ای از این محصول استفاده نمی‌کند.
اما این حرف اشتباه بوده و برخلاف واقعیت است. استرس بار یکی از پردکاربردترین قطعات در تولید ماشین‌های اسپرت و لوکس جهان است. اغلب تولیدکننده‌ها مثل Toyota، BMW و Audi در مدل‌های ویژه‌شان از میله تعادل فابریک استفاده می‌کنند.
برخی از ماشین‌هایی که استرس بار کارخانه‌ای دارند عبارت‌اند از:
Toyota XP13
Mazda Rx-8
یکی از دلایلی که کارخانه‌ها روی همۀ مدل‌هایشان استرس نصب نمی‌کنند، بالا بودنِ هزینه‌اش است. خودروسازان سعی دارند هزینه‌های تولید را به حداقل برسانند تا سودشان بیشتر شود. به همین دلیل، میله تعادل را جزو لوازم جانبی لوکس قلمداد کرده و فقط روی مدل‌های محدود قرارش می‌دهند.

روی سرعت و شتاب اتومبیل موثر است

استرس بار جزو قطعات تیونینگ خودرو برای بهبود هندلینگ است. یعنی نصب این قطعه باعث می‌شود فرمان‌پذیری بهتری را تجربه کنید. بنابراین، تاثیری روی شتاب یا سرعت خودروی شما ندارد.
متاسفانه عده‌ای از فروشندگان با هدف سوء استفاده از خریداران این شایعات را ایجاد کرده‌اند. اگر به عملکرد و محل قرارگیری استرس بار فکر کنید، کاملا مشخص است که نمی‌تواند تاثیری روی بازده موتور داشته باشد.

قیمت خودرو را کاهش می‌دهد

یکی از رایج‌ترین باورهای غلط درباره استرس‌بار این است که نصبش باعث افت قیمت ماشین می‌شود. اما این نکته اشتباه بوده و میله‌تعادل هیچ تاثیری روی ارزش خودروی شما ندارد. شما این قطعه را با چند پیچ و مهره به برجک‌های کمک فنر وصل می‌کنید و هر زمان که نیاز باشد جدایش می‌کنید. در واقع، استرس بار شاسی یا سیستم تعلیق شما را تغییر نمی‌دهد. بنابراین، قیمت ماشین را هم پایین نمی‌آورد.
این احتمال تنها زمانی وجود دارد که شما برای نصب یک استرس بار غیراستاندارد، جلوبندی یا برجک‌های کمک فنر را تغییر داده باشید. محصولات استاندارد مثل تولیدات شرکت نورا برای قرارگیری روی موتور نیازی به تغییر سیستم تعلیق ندارند و به همین خاطر ارزش اتومبیل را هم تغییر نمی‌دهند.

فهرست ماشین‌های ایرانی که استرات بارشان در بازار موجود است

استرس بار پراید، 206، پژو و سمند جزو محبوب‌ترین کالاها در ایران‌اند. اما به لطف پیشرفت در تولیدات داخلی، این قطعه برای اغلب ماشین‌ها در دسترس بوده و قابل نصب است.
فهرست زیر همه اتومبیل‌های کشور که استرس بارشان موجود است را نشان می‌دهد.

🔸 پراید (هیدرولیک، انژکتور و کاربراتور)

🔸 پژو 206 و 207

🔸 روآ، آر دی، RDi و آریسان

🔸 پژو 405

🔸 پژو پرشیا

🔸 سمند EF7

🔸 ال 90 و ساندرو

🔸 تیبا، ساینا و کوییک

🔸 رانا، ریو و دنا

برای مشاهده همه مدل‌های میله تعادل در ایران، می‌توانید به این صفحه مراجعه کنید.

5 پاسخ به “کامل ترین معرفی استرس بار برای راننده های ایرانی – آشنایی با میله تعادل”

  1. Ahmad گفت:

    سلام آبا برای عقب پراید میله استرات بار دارید؟

    • تیونیکس گفت:

      سلام.روزتون به خیر.فعلا خیر جناب.اما در آینده نزدیک در برنامه تولیدی نورا قرار گرفته

  2. سروش گفت:

    سلام
    وقت بخیر
    برای هیوندای کوپه FX هم استرات بار موجود دارید؟ برای جلو و عقب.
    ممنون

    • تیونیکس گفت:

      سلام دوست عزیز متاسفانه در حال حاضر محصولی برای ماشین های خارجی جز مزدا 3 نداریم

  3. مهدی گفت:

    سلام
    من یکجا خوندم که استرس بار نیرویی که به یکطرف ماشین وارد میشه را به طرف دیگر هم منتقل میکنه و همین باعث تعادل بهتر تو پیچها میشه ولی بخاطر همین موضوع (انتقال نیرو به سمت دیگه) اگر تصادف داشته باشین، کارشناس بیمه میتونه بخاطر استفاده از استرس بار، ماشین شما رو دستکاری شده اعلام کنه و از دادن بیمه شونه خالی کنه! این درسته؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

فیلدهای قابل نمایش را انتخاب کنید. بقیه فیلد ها مخفی خواهند شد
  • تصویر
  • کد محصول
  • نمره
  • قیمت
  • موجود
  • دسترسی
  • توضیح
  • عرض
  • اندازه
  • ویژگی ها
  • فیلد دلخواه
مقایسه
X